Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Νέος στο χόμπι, γεμάτος απορίες; Ξεκινήστε εδώ!

Συντονιστές: DIM.TS.KAV., giannispopi, GXSARA, κωστας φ

Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό Manos » Τετ Νοέμ 25, 2009 2:43 am

Υπάρχει ένας μύθος που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια γύρω από το θέμα, πόσα ψάρια μπορώ να βάλω στο ενυδρείο μου;

Η αλήθεια, η οποία είναι και αρκετά σημαντική από τη στιγμή που θέλουμε να έχουμε ένα υγιές ενυδρείο, στο παρόν άρθρο θα σας περιγράψω κάποια πράγματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το τι πως και γιατί σε σχέση με το πόσα ψάρια και γιατί όχι τόσα ψάρια μπορούν να χωρέσουν στο ενυδρείο σας.

Θα ξεκινήσω αρχικά κάνοντας μια αναφορά σε σχέση με τη φύση, θεωρώ πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το νόημα της διατήρησης του ενυδρείου πέρα από τον αισθητικό λόγο και του έχω ένα κατοικίδιο.

Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία σχετικά με ψάρια τα οποία ο άνθρωπος γνώριζε μέχρι συγκεκριμένο βάρος και μέγεθος να έχουν είτε πιαστεί σε δίχτυα είτε φανερωθεί σε κάποια κατάδυση τα οποία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα από το συνηθισμένο μέγεθος.

Η πραγματικότητα αυτή έχει οδηγήσει σε μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το πόσο μεγαλώνουν τα ψάρια, γι' αυτό και αρκετοί αν όχι όλοι από εμάς που ασχολούμαστε με το χόμπι του ενυδρείου, έχουμε ακούσει την λανθασμένη άποψη ότι το ψάρι μεγαλώνει ανάλογα το χώρο που θα του δώσεις να ζήσει.

Ως ένα βαθμό λοιπόν αυτό είναι σωστό, μόνο που δεν σημαίνει ότι επειδή θα δώσουμε σε ένα καρχαριοειδές χώρο ίσο με εκατό λίτρα π.χ. αυτό θα μεγαλώσει μόνο μέχρι αυτό το όριο ή θα είναι ευχαριστημένο ή το βασικότερο ίσως, ότι δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Ένα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ένα ψάρι του οποίου το DNA λέει ότι μεγαλώνει περισσότερο από τον όγκο που καταλαμβάνουν τα λίτρα που αναφέρω στο παράδειγμά μας είναι ο νανισμός.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όμως του νανισμού; Συνήθως είναι ο περιορισμός του μέσου χρόνου ζωής του ψαριού στο ελάχιστο. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι μπορεί να αγοράζουμε αρκετά από τα ψάρια (π.χ. τα χρυσόψαρα) φθηνά όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζώντες οργανισμοί ή ότι δεν έχουν καμία πραγματική αξία.

Αν κάποιος το βλέπει έτσι...ίσως θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με ένα διαφορετικό χόμπι π.χ. να γίνει κυνηγός. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που είναι κυνηγός δεν μπορεί να είναι και ακουαρίστας).

Η ουσία στο χόμπι μας είναι να καταφέρουμε να προσομοιάσουμε ένα φυσικό περιβάλλον σε κάποιο σημείο του σαλονιού μας! Αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση και αυτή είναι και η ουσία του συγκεκριμένου χόμπι.

...δεν είναι λίγοι βέβαια και οι ακουαρίστες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί σοβαρότερα με το χόμπι και έχουν προχωρήσει σε αναπαραγωγές ψαριών. Για να αναπαραχθεί κάποιο είδος ψαριού όπως και ο άνθρωπος θέλει "κατάλληλες" συνθήκες, σκεφτείτε λοιπόν ότι για να έχετε και εσείς αναπαραγωγή του είδους που διατηρείτε στο ενυδρείο σας θα πρέπει να του δώσετε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την διαβίωση του.

...έτσι θα ζήσετε και εσείς την εμπειρία της αναπαραγωγής των μικρών σας φίλων και την πρόκληση να καταφέρετε να μεγαλώσετε τον γόνο. :)

Επιλογή ψαριών
Τα ψάρια που εισάγουμε στο ενυδρείο μας, πρέπει να έχουν περίπου τις ίδιες απαιτήσεις όσον αφορά την ποιότητα νερού, την τροφή και τον φωτισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα κοινόβια/κοινωνικά ενυδρεία φιλοξενούν μόνον ίδια ή παρεμφερή είδη ψαριών. Η γκάμα που υπάρχει για να διαλέξουμε είναι τεράστια οπότε και δε θα έχουμε πρόβλημα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω για την επιλογή των ψαριών πρέπει να λάβουμε υπ' όψην μας τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ψαριών. Για παράδειγμα όλα τα ψάρια δεν κολυμπάνε στο ίδιο βάθος. Δηλαδή υπάρχουν κάποια που κολυμπάνε στην επιφάνεια (όπως guppies), κάποια άλλα που κολυμπάνε στις μεσαίες περιοχές και κάποια που κολυμπάνε στον βυθό (όπως τα catfish). Καλύτερη εικόνα θα έχει το ενυδρείο αν συνδυαστούν ψάρια που κατοικούν σε όλες τις περιοχές, έτσι θα αποφύγετε τον συνωστισμό των ψαριών σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ο τρόπος που κολυμπάνε τα ψάρια πρέπει να ληφθεί υπ' όψην. Κάποια κολυμπάνε με γρήγορους ρυθμούς ενώ κάποια άλλα είναι ιδιαίτερα ήσυχα. ΄Ο συνδυασμός και των δύο, συνήθως δημιουργεί μια πολύ καλή εικόνα στο ενυδρείο. Προσοχή όμως ο συνδυασμός ήσυχων με επιθετικών ψαριών μπορεί να αποβεί μοιραίος για τα ήρεμα ψάρια. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι κάποια ψάρια προστατεύουν τον χώρο τους και ο επισκέπτης που θα εισβάλει σε αυτόν θα τραπεί σε φυγή, ίσως και με τραυματισμούς.

Επίσης κάποια ψάρια ζουν σε ομάδες, κάποια σε ζευγάρια και κάποια μόνα τους. Καλό είναι να συνδυάζετε από όλα τα είδη.

Το μέγεθος και το χρώμα αποτελούν και αυτά παράγοντες επιλογής. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα τα ψάρια σας μεγάλα ή όλα μικρά, ούτε όλα με πολύ έντονα χρώματα. Ο συνδυασμός μεγάλων και μικρών ψαριών δημιουργεί μια ενδιαφέρον αντίθεση κυρίως όταν τα μεγάλα ψάρια έχουν έντονα χρώματα.

Οι απαιτήσεις τροφής πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα, ώστε τα ψάρια σας να έχουν πανομοιότητες διατροφικές συνήθειες. Ψάρια που είναι αποκλειστικά χορτοφάγα δύσκολα διατηρούνται σε ενυδρείο με ψάρια διαφορετικής διατροφικής συνήθειας.

Από τα πιο σημαντικά είναι ο αριθμός των ψαριών που μπορείτε να φιλοξενήσετε στο ενυδρείο σας. Συνήθεια των αρχαρίων είναι, λόγω ενθουσιασμού κυρίως αλλά και λόγω εκμετάλλευσης αυτού από του καταστηματάρχες, να παίρνουν πολλά ψάρια με αποτέλεσμα αυτά να ασφυκτιούν και να μολύνουν το νερό με επιπλέον ακαθαρσίες. Καλό θα είναι κυρίως για τους αρχάριους να ξεκινάνε με λίγα ψάρια για ευκολότερη περιποίηση και ικανοποίηση των αναγκών των ψαριών.

Εισαγωγή ψαριών

Αφού διαλέξετε τα ψάρια σας από το κατάστημα ο υπάλληλος τα τοποθετεί μέσα σε ένα ειδικό διαφανές σακουλάκι μεταφοράς για να τα πάρετε στο σπίτι σας.

Εσείς πρέπει να φροντίσετε η μεταφορά των ψαριών να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σπίτι σας. Ο αέρας ή το οξυγόνο που υπάρχει στο σακουλάκι, είναι ανάλογος με τον χρόνο μετάβασης σας στο σπίτι. Οπότε όσο μεγαλύτερος χρόνος απαιτείται για να μεταβείτε σπίτι σας, τόσο περισσότερος αέρας ή οξυγόνο θα πρέπει να υπάρχει στο σακουλάκι.

Μεγάλη προσοχή οφείλετε να δώσετε στην τοποθέτηση των ψαριών μέσα στο ενυδρείο σας. Πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες για να εξασφαλίσετε ήπια αλλαγή περιβάλλοντος στα ψάρια σας και να αποφύγετε προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν από την αλλαγή θερμοκρασίας και συνθηκών νερού.

Τοποθετήστε για περίπου 15 με 20 λεπτά το σακουλάκι μεταφοράς με τα ψάρια μέσα στο ενυδρείο. Τα σακουλάκι να παραμείνει κλειστό. Αυτό έχει σαν σκοπό η θερμοκρασία του νερού στο σακουλάκι να ισορροπήσει με την θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου.
Ανοίξτε το σακουλάκι και ρίξτε λίγο νερό από το ενυδρείο σας μέσα. Αυτό έχει σαν σκοπό να προσαρμοστούν οι τιμές του νερού μέσα στο σακουλάκι. Συνεχίστε να ρίχνετε ανά τακτά διαστήματα λίγο νερό για περίπου 10 λεπτά.
Τώρα τα νέα σας ψαράκια είναι έτοιμα να εισαχθούν στο ενυδρείο. Οι παραπάνω κανόνες εισαγωγής ψαριών στο ενυδρείο είναι πολύ σημαντικοί και καλό είναι να ακολουθούνται. Αν δεν γίνει το αυτό το στάδιο προσαρμογής το σοκ αλλαγής περιβάλλοντος, που πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα ψάρια σας, ίσως αποβεί μοιραίο.
Manage Attachments
Ιστορίες από την χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την Δημοκρατία http://www.istories.gr

Η νέα εποχή στην φιλοξενία http://www.gozenhost.com Put some ZEN in your site!

Και για να μην ξεχνιόμαστε....Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη..
Άβαταρ μέλους
Manos
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1166
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 01, 2007 10:51 am
Τοποθεσία: Snellville - GA

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό /\/\arios » Σάβ Φεβ 12, 2011 12:27 pm

Ενα σοβαρό θέμα που νομήζω πρέπει να αναπτυχθεί και να ανέβει στα σημαντικά για να το βλέπουν όλοι ποιό ευκολα
κατασκευάζονται ενυδρεία και βάσεις ενυδρείων - επιπλοκατασκευές / σιδηροκατασκευές
http://www.enudreio.gr/forum/viewtopic.php?f=25&t=2444


Η σελίδα μου
http://mario.pblogs.gr/
Άβαταρ μέλους
/\/\arios
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 2743
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 29, 2008 1:06 am
Τοποθεσία: Αθήνα - Α. Γλυφάδα

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό nektarios » Σάβ Φεβ 12, 2011 5:33 pm

marios έγραψε:Ενα σοβαρό θέμα που νομήζω πρέπει να αναπτυχθεί και να ανέβει στα σημαντικά για να το βλέπουν όλοι ποιό ευκολα


Το έκανα σημείωση Μάριε, καλά που το πρόσεξες.
Ενυδρείο ένας ζωντανός πίνακας, που τον φτιάξατε μόνοι σας!

Κατασκευή Ιστοσελίδων, Φιλοξενία Ιστοσελίδων, Παροχή Υπηρεσιών Διαφήμισης, Υπηρεσίες Εκτύπωσης & Διάθεσης Διαφημιστικών Δώρων http://www.frame2frame.eu


Εκτυπώσεις εντύπων στις χαμηλότερες τιμές τις αγοράς http://www.bizprint.gr

Τα πάντα για τον γάμο στο http://www.ingamos.gr/
Τα πάντα για την διακόσμηση στο http://www.interiordecor.gr/

Δεν απαντώ σε ερωτήσεις ενυδρειακού περιεχομένου μέσω pm. Γι 'αυτό υπάρχει το forum.
Άβαταρ μέλους
nektarios
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 2675
Εγγραφή: Τετ Ιαν 03, 2007 3:10 pm

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό Manos » Δευτ Φεβ 14, 2011 1:32 am

Έγινε ένα μικρό update στο άρθρο ;)
Ιστορίες από την χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την Δημοκρατία http://www.istories.gr

Η νέα εποχή στην φιλοξενία http://www.gozenhost.com Put some ZEN in your site!

Και για να μην ξεχνιόμαστε....Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη..
Άβαταρ μέλους
Manos
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1166
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 01, 2007 10:51 am
Τοποθεσία: Snellville - GA

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό Faceck » Δευτ Μάιος 30, 2011 6:49 pm

γεια σου φίλε σωστά τα λες πιο πανω..ομςσ αν μπορεισ να μου λύσεισ μία απορία που έχω: εγώ ασ πούμε που έχω 60 λτ ενυδρείο μπορώ να βάλω 2 guppies και 8 νέον ??
Faceck
member
 
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 30, 2011 9:32 am

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό /\/\arios » Δευτ Μάιος 30, 2011 7:57 pm

τα guppies δεν ταιριάζουν με τα νέον , μπορείς να βάλεις μόνο guppies , διάβασε και στα προφιλ των συγκεκριμένων ψαριών για περισσότερες πληροφορίες και οτι απορίες έχεις μας λές ...
κατασκευάζονται ενυδρεία και βάσεις ενυδρείων - επιπλοκατασκευές / σιδηροκατασκευές
http://www.enudreio.gr/forum/viewtopic.php?f=25&t=2444


Η σελίδα μου
http://mario.pblogs.gr/
Άβαταρ μέλους
/\/\arios
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 2743
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 29, 2008 1:06 am
Τοποθεσία: Αθήνα - Α. Γλυφάδα

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό nick98 » Δευτ Ιουν 27, 2011 12:04 pm

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΕΧΟ ΕΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟ 90ΛΤ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ 4 ΞΙΦΟΦΟΡΟΥΣ ,5 ΑΡΛΕΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ 4 ΠΛΑΤΥ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΖΕΙΣΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΑΖΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΛΟΝΟΥΝ!! ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΙΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΨΑΡΙΟΥ? :) :)
Άβαταρ μέλους
nick98
member
 
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Δευτ Ιουν 27, 2011 11:55 am

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό Manos » Δευτ Ιουν 27, 2011 12:10 pm

Καλύτερα να ανοίξεις ξεχωριστό θέμα, η αρχική απάντηση είναι πως όχι και αυτό γιατί μιλάμε για ασύμβατα ψάρια μεταξύ τους.
Ιστορίες από την χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την Δημοκρατία http://www.istories.gr

Η νέα εποχή στην φιλοξενία http://www.gozenhost.com Put some ZEN in your site!

Και για να μην ξεχνιόμαστε....Μην αδικείς την ζωή είναι από μόνη της άδικη..
Άβαταρ μέλους
Manos
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1166
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 01, 2007 10:51 am
Τοποθεσία: Snellville - GA

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό maraki75 » Δευτ Ιούλ 04, 2011 9:22 pm

καλησπερα φιλε Μανο! εχω πεσει και εγω μαλλον στην παγιδα ενος μικρου ενυδρειου (60 λιτρα μονο)μια και οταν αποφασισα να ασχοληθω με αυτο το χομπι δεν ειχα ιντερνετ και οι μονες πληροφοριες που ειχα ηταν απο φυλλαδια και απο τον τυπο στο pet shop.το αποτελεσμα ειναι να εχω εδω και ενα χρονο σε αυτο το ενυδρειο ενα subounkin (μια και ο petshopακιας θεωρουσε πως ειναι η καλυτερη επιλογη) που τωρα εχει φτασει τους 8-10 ποντους.ειναι αληθεια οτι αυτα τα ψαρια φτανουν τους 20 ποντους?σε ποσο χρονο?μπορω να βαλω αλλο ενα μεσα στο ενυδρειο μου?ευχαριστω εκ τον πρωτερων!!!
maraki75
member
 
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 04, 2011 5:36 pm

Re: Πόσα ψάρια χωράνε στο ενυδρείο μου;

Δημοσίευσηαπό /\/\arios » Δευτ Ιούλ 04, 2011 9:40 pm

καλώς ήρθες , αυτά τα ψάρια λές...
http://www.enudreio.gr/forum/viewtopic.php?f=13&t=2250&p=10273#p10273

καλή συνέχεια και καλό διάβασμα...
κατασκευάζονται ενυδρεία και βάσεις ενυδρείων - επιπλοκατασκευές / σιδηροκατασκευές
http://www.enudreio.gr/forum/viewtopic.php?f=25&t=2444


Η σελίδα μου
http://mario.pblogs.gr/
Άβαταρ μέλους
/\/\arios
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 2743
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 29, 2008 1:06 am
Τοποθεσία: Αθήνα - Α. Γλυφάδα

Επόμενο

Return to Αρχάριοι

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες


cron