enudreio.gr

Switch to desktop Register Login

Mexican Sailfin Molly - Poecilia velifera

molly molly www.aquahobby.com

Γεωγραφική περιοχή: Το Sailfin Molly βρίσκεται σε φρέσκα και υφάλμυρα νερά στους παράκτιους βιότοπους στο Μεξικό. Προτιμά τα έλη, τα νερά με ρεύματα και τις εκβολές.

Βιότοπος: Το Sailfin Molly παρατηρείται σε ρηχά νερά, κοντά στην επιφάνεια και κατά μήκος των ακτών των ελών, των εκβολών και σε σημεία όπου υπάρχουν ρεύματα. Συνήθως μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένων ψαριών βρίσκεται κάτω από βλάστηση που επιπλέει. Αυτό συμβαίνει διότι εκεί τα ψάρια βρίσκουν κάλυψη και νιώθουν ασφαλή από άλλα ψάρια που ίσως τους επιτεθούν. Το Sailfin Molly είναι πολύ ανθεκτικό ψάρι. Μπορεί και επιζεί σε νερά με χαμηλή ποσότητα οξυγόνου, μιας και εκμεταλλεύεται το οξυγόνο που υπάρχει στην επιφάνεια του νερού που ζει. Το συναντάμε σε διάφορους βιότοπους, μέχρι και σε υφάλμυρα νερά, όπου και μπορεί να αναπαραχθεί.

Βιολογία: Το Sailfin Molly έχει στενόμακρο σώμα, με μικρό κεφάλι και στόμα με κατεύθυνση προς τα επάνω. Χαρακτηριστικό τους είναι το μεγάλο και στρογγυλευμένο ουραίο πτερύγιο, όπως επίσης και το ραχιαίο πτερύγιο που είναι χαρακτηριστικά μεγάλο στα ώριμα σεξουαλικά αρσενικά. Επίσης τα αρσενικά είναι μικρότερα από τα θηλυκά. Φτάνουν μέχρι 15 εκ., ενώ τα θηλυκά μέχρι 18 εκ. Τα χρώματα στα αρσενικά είναι πολύ πιο έντονα. Το Sailfin mollies έχει πολλές σειρές των μικρών δοντιών, η εξωτερική σειρά των οποίων είναι η μεγαλύτερη.

Σίτιση: Το Sailfin mollies τρέφεται πρώτιστα με άλγη και άλλους φυτικούς ιστούς, αν και θα καταναλώσει διάφορα υδρόβια ασπόνδυλα συμπεριλαμβανομένων των προνυμφών των κουνουπιών. Εκτός από ζωντανή τροφή και τις νιφάδες η διατροφή τους πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο φυτικό ιστό. Η ανάπτυξη των μεγάλων πτερυγίων των αρσενικών εξαρτάται από τις θρεπτικές ουσίες που παίρνει το ψάρι με την σίτιση του  και μπορεί να μην αναπτυχθούν κατάλληλα εάν δεν παραλαμβάνονται οι κατάλληλες τροφές.

Διαμονή: Αυτά τα όμορφα ψάρια κρατιούνται καλύτερα μόνα τους ή με άλλο ζωοτόκα σε μεγάλα καλά φυτευμένα ενυδρεία. Φυτά που επιπλέουν χρειάζονται για τα συγκεκριμένα ψάρια για να νιώθουν ασφαλή. Κολυμπούν σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου, πράγμα που δημιουργεί μια φοβερή εικόνα μέσα στην δεξαμενή μας. Προτείνεται η προσθήκη ενυδρειακού αλατιού στο ενυδρείο τους (ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε 9-10 λίτρα νερού). Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 28 βαθμούς Κελσίου.

Αναπαραγωγή:  Τα αρσενικά εκθέτουν τα μεγάλα και ζωηρόχρωμα ραχιαία πτερύγια μαζί με το ζωηρόχρωμο ουραίο πτερύγιο και αυτά τα ευδιάκριτα σεξουαλικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαδραματίζουν τον βασικό ρόλο στα θηλυκά για την  επιλογή συντρόφων.

Η λίπανση είναι εσωτερική και ολοκληρώνεται με τη βοήθεια των ιδιαίτερα τροποποιημένων χαρακτηριστικών με την χρήση του γονοπόδιου (gonopodium). Το γονοπόδιο μπορεί να κινηθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και αποθηκεύει το σπέρμα σε ειδικά τμήματα που ονομάζονται σπερματοφόροι.

Μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε το έγκυο θηλυκό από το σκοτεινό - σκουρόχρωμο τμήμα που δημιουργείται μπροστά από το πρωκτικό πτερύγιο. Στην ουσία εκεί είναι τα νεογνά.

Η κύηση διαρκεί 3 με 4 εβδομάδες και το θηλυκό γεννά 10 με 140 μικρά ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του. Από την στιγμή που τα νεογνά γεννηθούν οι γονείς πρέπει να απομακρυνθούν μιας και δεν προσέχουν τα μικρά τους. Αντίθετα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τροφή γι 'αυτά. Συνήθως αφήνουμε την θηλυκιά σε ένα ενυδρείο μόνη της και με το που θα γεννήσει την απομακρύνουμε και την επιστρέφουμε στο κυρίως ενυδρείο. Τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα και χρειάζονται τροφή ειδική για νεογνά ψαράκια.

Διανομή: Τα ψάρια που κυκλοφορούν στα ειδικευμένα καταστήματα είναι όλα από ειδικευμένες αναπαραγωγές και δεν υπάρχουν άγρια πιασμένα (wildcaughts). Επίσης κυκλοφορούν πολλά υβρίδια.

Προέλευση: Μεξικό

Η φωτογραφία είναι από το www.aquahobby.com

PH
GH
Μέγεθος
Ενυδρείο
Θερμοκρασία
Διατροφή

7,5-8,5
8-25
18 εκ.
80 λίτρα
25-28 °C
έντομα, ξηρά τροφή, φυτική τροφή

 

 

 

 

 

Last modified on
Rate this item
(2 votes)
More in this category: Xiphophorus Helleri »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Copyright enudreio.gr - Κατασκευή ιστοσελίδας Frame 2 Frame

Top Desktop version