enudreio.gr

Switch to desktop Register Login

Μονομάχοι - Siamese Fighting Fish - betta splendens

Μονομάχοι - Siamese Fighting Fish - betta splendens Μονομάχοι - Siamese Fighting Fish - betta splendens http://imichalfishphotos.blogspot.gr

Betta splendens - Siamese Fighting Fish
Προέλευση: Cambodia, Thailand

PH 6,8-7,4
GH 8-11
Μέγεθος 6 εκ.
Ενυδρείο 30 εκ.
Θερμοκρασία 20-30°C
Διατροφή Σκουλήκια, έντομα, ξηρά τροφή, φυτική τροφή

Ο λαμπρός χρωματισμός, και τα πολύχρωμα μεγάλα πτερύγια του Betta το κάνουν μια από τα πιο δημοφιλή ψάρια για ενυδρεία. Τα χρώματα κυμαίνονται και οι χομπίστες μπορούν να βρουν σχεδόν ότι χρωματισμό επιθυμούν. Τα θηλυκά δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο, και έχουν πολύ κοντύτερα πτερύγια. Ένα θηλυκό σε περίοδο ζευγαρώματος συχνά επιδεικνύει οριζόντιες λωρίδες.

Το Bettas είναι από τις πιο αναγνωρισμένες, πιο ζωηρόχρωμες, και συχνά αμφισβητούμενα ψάρια για το χόμπυ μας. Οι συζητήσεις κυμαίνονται για την καταλληλότητα της κράτησης τους στα μικρά κύπελλα. Για να καταλάβει κάποιος πλήρως τις ανάγκες τους είναι σημαντικό να εξοικειωθεί με τον βιότοπό τους. Το Bettas ζει στα ρηχά ύδατα στην Ταϊλάνδη (στο παρελθόν αποκαλούμενη Σιάμ, ως εκ τούτου το όνομά τους), την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, και τα μέρη της Κίνας. Πολλαπλασιάζονται σε ορυζώνες ρυζιού και σε ρηχές λίμνες.

Αν και πολλοί χομπίστες ψαριών γνωρίζουν ότι τα bettas προέρχονται από ρηχά ύδατα, ένας βασικός παράγοντας που αγνοείται συχνά είναι η θερμοκρασία του νερού. Αυτές οι χώρες είναι τροπικές, το οποίο σημαίνει ότι η θερμοκρασία του νερού είναι αρκετά υψηλή. Σε ένα μικροσκοπικό κύπελλο δεν μπορεί εύκολα η θερμοκρασία να είναι ελεγχόμενη.

Ακόμα κι αν τα betas αντέχουν στα ρηχά ύδατα με χαμηλές ποσότητες οξυγόνου, αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτούν το λιγότερο οξυγόνο από άλλα ψάρια. Το Bettas έχει ένα ειδικό αναπνευστικό όργανο που τους επιτρέπει να αναπνέει άμεσα από την επιφάνεια. Σε πειράματα όπου το όργανο αυτό αφαιρέθηκε, τα ψάρια πέθαναν από ασφυξία ακόμα κι αν το νερό της δεξαμενής διαποτίστηκε με οξυγόνο. Για αυτόν τον λόγο, το Bettas πρέπει να έχει πρόσβαση στην επιφάνεια του νερού, έτσι ώστε να αναπνέει από την ατμόσφαιρα.

Το νερό πρέπει να είναι μαλακό, θερμό, με ελαφρώς όξινο PH .Η ροή του νερού στο ενυδρείο πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, το οποίο σημαίνει ότι ισχυρά φίλτρα και δυνατοί powerheads δεν είναι κατάλληλα. Το Bettas μπορεί να κρατηθεί σε μια κοινωνική δεξαμενή εφ' όσον ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που έχει στην ποιότητα του νερού και εάν κανένα επιθετικό ψάρι δεν είναι παρόν (ή ψάρια με το συνήθειο να τσιμπάνε πτερύγια άλλων ψαριών, όπως τιγράκια ή ζέβρες). Εντούτοις, μόνο ένα αρσενικό μπορεί να κρατηθεί σε κάθε ενυδρείο. Αν υπάρχουν περισσότερα μονομαχούν με άσχημα αποτελέσματα. Αντίθετα τα θηλυκά γενικά δεν θα παλέψουν το ένα με το άλλο και μπορούν να κρατηθούν στην ίδια δεξαμενή.

Στη φύση τα Bettas τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από έντομα και τις προνύμφες εντόμων. Έχουν ένα στόμα που ταιριάζει ιδανικά στο να αρπάξει οποιοδήποτε ατυχές έντομο που θα ακουμπήσει στο νερό. Η ζωντανή τροφή είναι η ιδανική διατροφή για το betta, εντούτοις θα προσαρμοστούν στην κατανάλωση των τροφίμων του εμπορίου. Τα δάφνια, το πλαγκτόν, tubifex, glassworms, και η καρδιά βοδινού κρέατος, είναι όλες άριστες επιλογές που μπορούν να βρεθούν κατεψυγμένες ή αποξηραμένες.

Το Bettas έχει μια αρκετά σύντομη διάρκεια ζωής και είναι το επιτυχέστερο για αναπαραγωγή. Η αναπαράγωγή γίνεται στα bubblenests και δεν απαιτούν μεγάλη δεξαμενή ή έναν ειδικό εξοπλισμό. Οι περισσότεροι χομπίστες διαπιστώνουν ότι μια γυμνή δεξαμενή κατά προσέγγιση 30 λίτρων λειτουργεί καλά, αν και οι μικρότερες δεξαμενές είναι επίσης κατάλληλες. Τα ψάρια πρέπει να σιτιστούν κατάλληλα πριν την αναπαραγωγή. Το νερό πρέπει να είναι σε ένα pH περίπου 7,0, και τη θερμοκρασία περίπου 28-30 βαθμούς.

Το αρσενικό θα φυσήξει μια επιμελημένη φωλιά φυσαλίδων όταν είναι έτοιμος να ωοτοκήσει. Στο θηλυκό πρέπει να παρασχεθεί μια κρυψώνα, διότι τα αρσενικά μπορούν να γίνουν επιθετικά κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας. Ακόμη και με κρυψώνα, είναι σύνηθες φαινόμενο το θηλυκό να χτυπήθει. Όταν είναι έτοιμοι να ωοτοκήσουν, το ζευγάρι θα επιδείξει τον έντονο χρωματισμό και θα αρχίσει ο χωρός κάτω από την φωλιά των φυσαλίδων. Το αρσενικό θα τυλιχτεί γύρω από το θηλυκό. Δεδομένου ότι αυτό αποβάλλει τα αυγά, το αρσενικό τα ποτίζει και αρχίζουν να βυθίζουν. Το αρσενικό 'έπειτα θα πάρει τα αυγά και θα τα αφήσει στη φωλιά. Από αυτό το σημείο αυτό είναι ενδεδειγμένο να απομακρυνθεί το θηλυκό, διότι το αρσενικό μπορεί να γίνει πολύ επιθετικό. Το αρσενικό θα συνεχίσει να προσέχει την φωλιά, φτύνοντας τα αυγά που πέφτουν έξω, πίσω στη φωλιά. Σε μια έως δύο ημέρες τα αυγά θα εκκολαφθούν, και τα νεογνά θα είναι ορατά στην φωλιά (bubble nest) με τις ουρές τους να δείχνουν προς τα κάτω. Θα ταϊστούν από το σάκο λεκίθου τους για άλλες τριάντα έξι ώρες. Το αρσενικό πρέπει να απομακρυνθεί μέσα σε δύο ημέρες μετά από την εμφάνιση των νεογνών, δεδομένου ότι τα νεογνά μπορούν αποτελέσουν τροφή για τον αρσενικό όταν αρχίσουν κολυμπάνε. Τα νεογνά πρέπει να ταϊστούν αρκετές φορές με ειδική τροφή. Τα αφάγωτα τρόφιμα θα λερώσουν το νερό και μπορούν γρήγορα να αποδειχθούν θανατηφόρα.

Η πώληση ενός betta σε βάζο έχει γίνει της μόδας. Το βάζα και όλα τα πολύ μικρά δοχεία που υπάρχουν στο εμπόριο δεν είναι τόπος κατοικίας για ένα Betta αλλά βασανιστήριο. Μια καινούργια μόδα στην Αμερική είναι να βάζουν τα αρσενικά betas να μονομαχούν στοιχηματίζοντας πιο θα κερδίσει. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Άρθρο από τον nektarios

Φωτογραφία από τον imichal

Last modified on
Rate this item
(2 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Copyright enudreio.gr - Κατασκευή ιστοσελίδας Frame 2 Frame

Top Desktop version