enudreio.gr

Switch to desktop Register Login

Cyrtocara Moori - Haplochromis moorii - Blue Dolph

Cyrtocara Moori - Haplochromis moorii - Blue Dolph Cyrtocara Moori - Haplochromis moorii - Blue Dolph φωτογραφία από τον Δημήτρη Τσολάκη

CYRTOCARA MOORII - Haplochromis moorii - Blue Dolphin

Προέλευση: Αφρική - λίμνη Malawi

PH 7,2-8,5
GH 10-18
Μέγεθος 18-25 εκ.
Ενυδρείο 400-500 λίτρα και άνω
Θερμοκρασία 25-27 °C
Διατροφή Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, κατεψυγμένες ακόμα και ζωντανές τροφές (καλής ποιότητας ταμπλέτες και νιφάδες)

Η λέξη cyrtocara είναι σύνθετη και αποτελείται από τις ελληνικές λέξεις cyrto = καμπύλη, εξόγκωμα και cara = κεφάλι, σκελετός κεφαλιού. Προέκυψε από το χαρακτηριστικό εξόγκωμα που αποκτά το κεφάλι του ψαριού στο μέτωπο μεγαλώνοντας σε ηλικία. Έχει πάρει και την κοινή ονομασία "δελφίνι της λίμνης malawi" λόγω του ιδιόμορφου σχήματος, κυρίως του κεφαλιού, που σε παραπέμπει στο κανονικό δελφίνι. Ανακαλύφθηκε από τον J.E.S. Moore στην λίμνη Nyassa (malawi).

Είναι μοναδικό στο είδος του, έχει να αναδείξει μοναδικά χαρακτηριστικά και κατατάσσεται στην οικογένεια των "non-mbuna" ή αλλιώς "haps" που ζουν στην λίμνη malawi.

Προτιμά να κολυμπά στον ανοιχτό χώρο του ενυδρείου δείχνοντας έντονα την παρουσία του. Δεν κρύβεται συχνά, στις πετρώδεις σπηλιές που μπορεί να υπάρχουν στο ενυδρείο. Διατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια σε ενυδρεία από χομπύστες και είναι ένα όμορφο, εντυπωσιακό ψάρι που θα χαιρόταν ο καθένας να έχει στην κατοχή του.

Τσιμπολογάει συνέχεια την άμμο - που κατά προτίμηση πρέπει να είναι ψιλή, όπως είναι και στο φυσικό του περιβάλλον - προσπαθώντας να βρει απομεινάρια τροφής ή και να καθαρίσει τα βράγχια του.

Το τελικό του μέγεθος δεν είναι ευκαταφρόνητο και μπορεί να φτάσει στα 20 με 25 εκ. (το θηλυκό περίπου 16-18 εκ.). Γι' αυτό και επιβάλετε να ζει σε ενυδρεία με πολλά λίτρα νερού. Μεγαλώνοντας αποκτά και την χαρακτηριστική καμπύλη στο κεφάλι, πιο έντονη το αρσενικό. Αναπτύσσεται σχετικά αργά και εξαιτίας της αργής του ανάπτυξης, καθυστερεί επίσης αρκετά (γύρω στα 1,5-2 χρόνια) να μπει στον αναπαραγωγικό κύκλο (περίπου όταν γίνει 15-16 εκ.).

Είναι αρκετά ειρηνικό και φιλήσυχο ψάρι για αφρικάνικη κηχλίδα. Γίνεται κυριαρχικό και υπερασπίζεται την περιοχής του, κυρίως την περίοδο του ζευγαρώματος (το αρσενικό). Δεν είναι κυρίως φυτοφάγο όπως τα mbuna. Χρειάζεται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, κατεψυγμένες ακόμα και ζωντανές τροφές (καλής ποιότητας ταμπλέτες και νιφάδες) όπως άλλωστε και τα περισσότερα non-mbuna. Είναι ψάρι πολυγαμικό. Ένα αρσενικό με 3-4 θηλυκά είναι καλός συνδυασμός. Συνήθως κυκλοφορούν ομαδικά.

Το αρσενικό θα ξεχωρίσει το θηλυκό που είναι έτοιμο να ζευγαρώσει και θα αρχίσει το έντονο φλερτ. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα διαλέξουν μία πέτρα ή ένα σημείο στην άμμο για το ζευγάρωμα. Κατά την διαδικασία αυτή, το ζευγάρι κάνει κυκλικές κινήσεις στο επιλεγμένο σημείο. Το θηλυκό αφήνει 2-3 αυγά κάθε φορά και αμέσως το αρσενικό περνάει και τα γονιμοποιεί. Κατόπιν το θηλυκό τα συλλέγει ένα - ένα στο στόμα της και σιγά-σιγά μπουκώνεται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι το θηλυκό αφήσει όλα του τα αυγά (50-90 περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού).

Από 'κει και πέρα και για 20-25 μέρες, τα κουβαλάει συνεχώς στο στόμα, χωρίς να τρώει, μέχρι να βγουν τελείως σχηματισμένα τα μικρά ψαράκια ελεύθερα στο νερό. Η προστασία των μικρών είναι χαρακτηριστική από το θηλυκό την πρώτη βδομάδα κυρίως. Συλλέγει τα μικρά πίσω στο στόμα του, σε περίπτωση που αντιληφθεί κίνδυνο. Η μητέρα πρέπει να ταϊστεί καλά μετά την γέννα, για τον ευνόητο λόγο ότι έχει αδυνατίσει πάρα πολύ χωρίς τροφή για σχεδόν ένα μήνα.

Είναι στοματο-εκκολαπτόμενο είδος, όπως πολλά από τα ψάρια της λίμνης malawi. Δηλαδή, μετά το ζευγάρωμα, τα αυγά φυλάσσονται και μεταφέρονται συνεχώς στο στόμα του θηλυκού, μέχρι να βγουν πλήρως σχηματισμένα ψαράκια - μια εκπληκτική διαδικασία που μας δείχνει πόσο έξυπνα ψάρια είναι.

Η μεταφορά του θηλυκού σε άλλο χώρο για να γεννήσει ανενόχλητο, κατά την διάρκεια της στοματο-επώασης, χρειάζεται προσοχή και ήρεμες κινήσεις. Είναι υπερβολικά ευαίσθητο κατά την διαδικασία αυτή. Μπορεί να φτύσει τα αυγά μέσα στο ενυδρείο με το που αντιληφθεί την απόχη να πλησιάζει. Αν τελικά φτύσει τα αυγά μέσα στην απόχη, τα βάζουμε μαζί με την μητέρα στο νέο ενυδρείο, όπου μετά από λίγο, συνήθως τα ξαναπαίρνει στο στόμα της. Πάντως, καλύτερα να γίνεται η προσπάθεια πιασίματος του θηλυκού, το βράδυ και αφού είναι τα φώτα σβηστά για αρκετή ώρα.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ όμορφο και ιδιόμορφο σε εμφάνιση ψάρι, με έντονο γαλάζιο χρώμα, εκφραστικά μάτια, ήρεμη συμπεριφορά και μια αξιόλογη προσθήκη σε μεγάλα ενυδρεία βιοτόπου malawi.

Άρθρο και φωτογραφίες του Δημήτρη Τσολάκη

Last modified on
Rate this item
(2 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Copyright enudreio.gr - Κατασκευή ιστοσελίδας Frame 2 Frame

Top Desktop version