enudreio.gr

Switch to desktop Register Login

Φελιζόλ - Διογκωμένη VS Εξιλασμένη Πολυστερίνη

Κάποιοι από εμάς έχουν κάνει κάποιες κατασκευές με "φελιζόλ" για το εσωτερικό τμήμα της πλάτης του ενυδρείου και κάποιοι άλλοι το βάζουν ως ενδιάμεσο κομμάτι ανάμεσα στις πέτρες και το τζάμι. Θέλω λίγο να δούμε το θέμα λοιπόν για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!

Υπάρχουν λοιπόν δυο ειδών υλικά που χρησιμοποιούνται:

1) EPS : Expanded Polystyren - Διογκωμένη πολυστερίνη(το λεγόμενο φελιζόλ)
2) XPS : Extruded Polystyren - Εξηλασμένη πολυστερίνη (πολλοί το αναφέρουν ως DOW, όνομα που επικράτησε από τη γνωστή σε όλους μας εταιρία, παρόλο που δεν είναι η αποκλειστική βιομηχανία που το παράγει)
Και τα δυο έχουν την ίδια βάση που είναι το στυρένιο. Η διαφορά τους είναι στην τρόπο παραγωγής τους και στις πρόσθετες ουσίες που μπαίνουν στη συνεχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα αυτό έχουμε:
Τρόπος παράγωγης διογκωμένης πολυστερίνης
Η πρώτη ύλη με τη μορφή κρυσταλιζέ κόκκων θερμαίνεται με ατμό σε θερμοκρασία 80-110 βαθμών
και πίεση περίπου 0,20-0,50 ατμ. μέσα σε ειδικούς κλιβάνους που ονομάζονται διογκωτήρες. Ο κάθε κόκκος εδώ, δογκώνεται έως και 60 φόρες από το αρχικό του μέγεθος και το ειδικό του βάρος μειώνεται μέχρι τα 10 Kg/m3. Εξαρτάται από το χρόνο διόγκωσης και τη ποιότητα του υλικού.
Στη συνέχεια οι διογκωμένοι πλέον κόκκοι αποθηκεύονται σε σιλό ώστε να αφυγρανθούν και να σταθεροποιηθούν. Έπειτα, τοποθετούνται σε μεταλλικά καλούπια με ειδικές πρέσες, προστίθεται ξανά ατμός για περαιτέρω διόγκωση και έτσι οι κόκκοι, λόγω του περιορισμένου χώρου, ενώνονται μεταξύ τους και ως ένα ενιαίο υλικό περνούν το σχήμα του καλουπιού. Έτσι έχουμε τα φύλλα για τη θερμομόνωση, το ποτήρια, τα υλικά συσκευασίας σε διάφορα σχήματα και μεγέθη,κτλ.
Τρόπος παραγωγής εξιλασμένης πολυστερίνης
Εδώ οι κόκκοι μαζί με άλλα χημικά πρόσθετα(χλωροφθοράνθρακες - CFCs, υδροφθοράνθρακες - HFCs, υδροχλωροφθορανθράκων - HCFCs, διοξείδιο του ανθρακα - CO2), διογκωτικό υλικό και χρώμα, οδηγούνται σε μηχάνημα υψηλής πίεσης, όπου το μείγμα συγχωνεύεται και λιώνει κάτω από μεγάλη θερμοκρασία και πίεση και παίρνει τη μορφή ημίρρευστου, πηχτού και πλαστικού υγρού, το οποίο στη συνέχεια, οδηγείται σε μια συνεχόμενη κυλινδρική μήτρα και καθώς βγαίνει από αυτή, διογκώνεται παίρνοντας τη μορφή αφρού και κρυώνει. Μετά κόβεται σε πλάκες οι οποίες αποθηκεύονται για περίπου 2-3 εβδομάδες ώστε να είναι έτοιμες για χρήση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο συμπέρασμα του κειμένου όσον αφορα τις χημικές ιδιότητες των δυο υλικών:
Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι ένα καθαρά αδρανές και οικολογικό υλικό, από την ώρα παραγωγής του και για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, δεν χρησιμοποιεί ούτε παράγει βλαβερά χημικά για το όζον και τον άνθρωπο. Είναι από τα λίγα υλικά που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και γενικά σε επαφή με προϊόντα διατροφής και έχει εφαρμογή σε είδη συσκευασίας φαγητών, ψαριών φρούτων, ειδών γεωργίας, κ.α.
Για την παραγωγή της εξιλασμένης πολυστερίνης χρησιμοποιούνται χημικά όπως CFCs, HCFCs, HFCs, CO2 , τα οποία είναι καταστρεπτικά για το περιβάλλον και το όζον και βλαβερά για την υγεία. Τα περισσότερα χημικά που νομιμοποιόντουσαν για την παραγωγή της έχουν απαγορευτεί και αντικατασταθεί με άλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας.Λόγω των χημικών που περιέχει δεν επιτρέπεται σε επαφή της με είδη διατροφής και γενικότερα τρόφιμα, φρούτα και ζωντανούς οργανισμούς.

Φωτό διογκωμένης πολυστερίνης - EPS - φελιζόλ (συνήθως λευκό χρώμα και αποτελείται απο μικρά και μαλακά σφαιρίδια) κανε κλίκ εδώ
Φωτό εξιλασμένης πολυστερίνης - ΧPS (συνήθως χρωματισμένο υλικό και εμφάνιση σαν σκληρό σφουγγάρι με πολύ μικρούς πόρους) κανε κλίκ εδώ

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η χρήση της εξιλασμένης πολυστερίνης κρύβει κινδύνους, όχι μόνο για τα ψαράκια μας άλλα και για την ίδια μας την υγεία και το περιβάλλον. Σε αντίθεση όμως η διογκωμένη δεν έχει καμιά απολύτως επίπτωση.

Άρθρο του χρήστη fisakis

 

 

 

Last modified on
Rate this item
(1 Vote)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Copyright enudreio.gr - Κατασκευή ιστοσελίδας Frame 2 Frame

Top Desktop version