enudreio.gr

Switch to desktop Register Login

Αναπαραγωγή Apistogramma

Apistogramma Apistogramma

Οι νανοκιχλίδες τράβηξαν από την προσοχή μου από τον πρώτο καιρό που άρχισα να ασχολούμαι με το χόμπι και από τότε κάποια είδη φιλοξενούνται συνεχώς σε κάποια από τα ενυδρεία μου.

Οι λόγοι είναι ότι πρόκειται για πολύ όμορφα ψάρια, με έντονη προσωπικότητα και ενδιαφέρουσα συμπεριφορά, τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν σε μικρά ενυδρεία (γεγονός πολύ σημαντικό αν υπάρχει πρόβλημα χώρου).

‘Όλα όσα αναφέρω παρακάτω βασίζονται στις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει όλο αυτό το διάστημα που ασχολούμαι με το είδος αυτό (βιβλία, διαδίκτυο, από άλλους χομπίστες, κ.λ.π.) και περισσότερο από όλα από την εμπειρία που αποκόμισα παρατηρώντας τα ενυδρεία μου και από τα αποτελέσματα των ενεργειών που έκανα (δοκιμή και λάθος).

Έχω φιλοξενήσει περίπου δέκα διαφορετικά είδη από την οικογένεια απιστόγραμμα, και σχεδόν σε όλα (με μικρές αποκλίσεις) ισχύουν αυτά που παρακάτω περιγράφω.

Τα ενυδρεία που χρησιμοποίησα ήταν μήκους 60 εκατοστών και γύρω στα 60 λίτρα. Ο λόγος είναι ότι θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικά για να φιλοξενήσουν τρία ψάρια, δίνουν έμφαση στην επιφάνεια βυθού όπου τα ψάρια αυτά κατοικούν και φυσικά είναι βολικά για να τα χώσεις κάπου μέσα στο σπίτι.

Όσον αφορά τη διακόσμηση, χρησιμοποιώ χαλίκι σχετικά σκούρο, πολύ μικρού διαμετρήματος. Η πλάτη καλύπτεται με μία σκούρα αφίσα και υπάρχουν πολλά ξύλα, φυτά (ζωντανά) καθώς και δύο τουλάχιστον γλαστράκια (κεραμικά) τα οποία είναι αναποδογυρισμένα και έχουν μία μικρή τρύπα στα πλάγια για την είσοδο μέσα σε αυτά.

Όσον αφορά το εξοπλισμό, χρησιμοποιώ εσωτερικά φίλτρα έχοντας υλικά για μηχανική και βιολογική φίλτρανση με δυνατότητα ανακύκλωσης του νερού τουλάχιστον 5 φορές την ώρα. Επίσης μέσα στα φίλτρα τοποθετείται τύρφη η οποία ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Τέλος, υπάρχει θερμοστάτης (για το σπίτι μου 50W είναι αρκετά) και μία λάμπα 14W η οποία λειτουργεί για 11 ώρες ημερησίως.

Όπως προανέφερα, στο ενυδρείο μπαίνουν τρία ψάρια. Ένα αρσενικό και δύο θηλυκά. Κατέληξα σε αυτόν το συνδυασμό διότι όταν κρατούσα ένα ζευγάρι, το αρσενικό λίγο καιρό μετά την γέννα ήθελε πάλι να ζευγαρώσει σε αντίθεση με το θηλυκό με αποτέλεσμα να υπάρξουν περιπτώσεις όπου το θηλυκό πέθανε.

Τα θηλυκά πιάνουν από μία άκρη του ενυδρείου (όπου υπάρχουν τα γλαστράκια) και η κάθε μία μένει στην περιοχή της χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Η διαφορά μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, σε άλλα είδη είναι πολύ ορατή και σε άλλα λιγότερο.

Κατά την εισαγωγή τους στο ενυδρείο, φροντίζω το ph του νερού να είναι στο 7 διότι συνήθως τόσο είναι στα μαγαζιά από όπου τα προμηθεύομαι. Βέβαια σε διαφορετική περίπτωση έχω φροντίσει να είναι ανάλογες και οι παράμετροι του νερού. Η δε θερμοκρασία στους 26c.

Μετά από μία περίοδο προσαρμογής (περίπου 1 μήνα), αρχίζω σιγά σιγά να μαλακώνω το νερό και να ρίχνω το ph. Ύστερα από δοκιμές με όλους τους γνωστούς τρόπους, κατέληξα φυσικά στη χρήση νερού Α/Ο (και σε συνδυασμό με τύρφη). Συνήθως για τα γνωστά είδη του εμπορίου ένα ph της τάξης του 6,0 – 6,4 είναι ικανοποιητικό. Επίσης οι σκληρότητες πρέπει να είναι χαμηλές (GH έως 5 και KH έως 3).

Να σημειώσω ότι υπάρχουν είδη τα οποία ζουν σε πολύ όξινα νερά (ph 4) και με σκληρότητα νερού που δεν μετριέται (<1), αλλά σπανίως εμφανίζονται στο εμπόριο.

Το πρώτο σημάδι της έναρξης του ζευγαρώματος είναι η αλλαγή του χρώματος του θηλυκού που από συνήθως σκουρόχρωμη παίρνει ένα έντονο κίτρινο με μαύρο χρώμα. Την περισσότερη ώρα μπαινοβγαίνει στο γλαστράκι και κάποια στιγμή θα μπει και το αρσενικό για να γονιμοποιήσει τα αυγά (που είναι κολλημένα στα τοιχώματα στο γλαστράκι).

Στην επόμενη φάση το θηλυκό φράζει την είσοδο από το γλαστράκι με το χαλίκι αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα για να μπαινοβγαίνει.

Συνήθως μετά από 3-5 ημέρες τα μικρά εμφανίζονται στην είσοδο και το θηλυκό επιτίθεται σε ότι βρίσκεται κοντά σε αυτά απομακρύνοντας και το αρσενικό.

Τα μικρά πρέπει να τρέφονται τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα και λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους με νεοεκκολαπτόμενα αρτέμια ή με διάφορες τροφές του εμπορίου σε υγρή μορφή. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία κατεψυγμένη τροφή για ασπόνδυλα την οποία διαλύω σε νερό ενυδρείου πριν τη χρήση.

Η μητέρα τα μεταφέρει συνεχώς σε διάφορα μέρη της περιοχής της, είναι συνεχώς από πάνω τους φροντίζοντας μην πλησιάσει τίποτα αλλά και να μην απομακρυνθούν από αυτήν.

Μετά από τρεις περίπου μήνες τα μικρά έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να τρέφονται με τροφή σε φυλλαράκια ή μικρούς κόκκους, και να κυκλοφορούν ελεύθερα στο ενυδρείο.

Τέλος, από όλες τις γέννες που είχα τα μικρά που γεννήθηκαν δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 15 και η θνησιμότητά τους ήταν περίπου στο 30%.

Όπως είπαμε, η διαφορά αρσενικού και θηλυκού είναι υπαρκτή, το μέγεθός της όμως εξαρτάται από το είδος, την ηλικία και φυσικά από τον χώρο που βρίσκονται (στα ενυδρεία των καταστημάτων δύσκολα χρωματίζουν – ιδίως αν βρίσκονται λίγο καιρό).

Στις φωτογραφίες φαίνεται το είδος Apistogramma Sp. Galaxy το οποίο έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά των apistogramma.
Στη πρώτη φωτογραφία φαίνεται ένα ζευγάρι (το αρσενικό πίσω και το θηλυκό μπροστά). Η διαφορά είναι εμφανής.
Στη δεύτερη μόνο το θηλυκό.
Στη τελευταία είναι πάλι μόνο το θηλυκό, όμως είναι έτοιμο να ζευγαρώσει.
Σε σχέση με τις προηγούμενες φωτογραφίες του, φαίνεται η διαφορά στα χρώματά του.

apistogramma 

apistogramma2

Άρθρο του χρήστη Θοδωρής

Last modified on
Rate this item
(1 Vote)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Copyright enudreio.gr - Κατασκευή ιστοσελίδας Frame 2 Frame

Top Desktop version